Laatste levensfase

 

Als je dier ziek of oud is en je twijfelt of hij nog geniet van het leven, dan kan je een gesprek met je dier aanvragen. Dieren weten dat ze sterfelijk zijn, dat accepteren ze. Een dier accepteert een ziekte of lichamelijke ongemakken sneller dan mensen. Ondanks alles kan hij nog steeds genieten van het leven, terwijl jij misschien denkt dat het dieronwaardig is. Een dier leeft alleen hier en nu, en geniet daar volop van. Er is alleen maar hier en nu. Misschien is je dier nog niet klaar op de aarde. Geen dier en geen situatie is hetzelfde, dus luister goed naar de lichaamstaal van je dier. 

 

Wat wil je dier? Ze waarderen het als er tijdens de laatste levensfase met ze gecommuniceerd wordt over wat zij willen, zoals blijven genieten van het leven, een eventuele behandeling of de overgang maken. Soms hebben ze wensen over hoe ze hun tijd willen doorbrengen met jou of hebben ze een boodschap voor je. Een gesprek met je dier kan je geruststellen en duidelijkheid geven over wat ze willen.  

 

Tips om je zieke of oude dier te steunen: 

 

  • Twijfel je wat je dier wilt en hoe hij nog in het leven staat? Met behulp van een gesprek kan ik de vragen stellen die je aan je dier hebt, en of hij wensen heeft. 

 

  • Blijf van elke dag genieten en maak je niet teveel zorgen, dat voelt je dier. Tijdens de laatste levensfase kan je nog mooie herinneringen maken. Als het lukt ga dan nog een keer naar zijn favoriete plekje, desnoods til je je dier even op. Ga gewoon even samen buiten zitten of maak in huis een fijne plek zodat je bij je dier kan gaan liggen. Geef hem zijn favoriete eten en praat met elkaar over jullie leven samen, over alle mooie momenten.

 

  • Cbd olie kan een ziek of oud dier goed ondersteunen tijdens de laatste levensfase. Het is een natuurlijke olie die het immuunsysteem ondersteunt, verlichting kan geven bij artrose of ziekte, het ondersteunt de organen en kan de eetlust opwekken.

 

  • Maak eventueel wat aanpassingen in huis, zoals meerdere slaapplekken op verschillende plekken, opstapjes bij de bank/bed en een kattenbak met verlaagde instap. Als een dier ouder word, hebben ze vaak meer behoefte aan gezelschap.

 

Mijn dieren vroegen tijdens hun laatste levensfase of ik niet teveel wilde treuren. Als ik huilde vonden ze dat wel eens ongemakkelijk. Elke dag, en tot op de laatste dag, wilde ze blijven genieten. En herinneringen maken. Dieren leven Nu, er is alleen maar NU.

 

De overgang

 

De beslissing om je dier los te laten kan langzaam dichterbij komen vanwege ziekte of ouderdom, maar soms komt het onverwachts. Je hoofd zit vol, je bent onrustig en heel verdrietig, waardoor je niet helder kunt nadenken en niet weet hoe je alles wilt regelen. Mensen geven je allerlei tips, maar wat wil jij? 

 

  • Hoe en waar neem je afscheid van je dier? Het kan bij de dierenarts maar het kan ook thuis, in jullie eigen rustige omgeving. Dit kan je met je dierenarts overleggen. Luister goed naar je gevoel en vraag wat je wil vragen, voel je nooit bezwaard!

 

  • Neem je bij de dierenarts afscheid, bespreek dan van te voren hoe je het afscheid graag wilt doen. Plan er ook genoeg tijd voor in, want je wil zo rustig mogelijk afscheid nemen van je dier, er hoort geen tijdsdruk achter te zitten. Vraag desnoods of de dierenarts jullie even alleen wil laten. Na de overgang kan je je dier bij de dierenarts achterlaten, maar je kan je dier ook meenemen naar huis of zelf naar een crematorium brengen.

 

  • Wees er voor je dier om hem te ondersteunen. Hij heeft zijn hele leven onvoorwaardelijke van je gehouden en hij heeft je nodig bij de overgang. Als je er niet voor je dier bent, dan voelt hij zich eenzaam en verlaten, dat geeft veel pijn en verdriet bij je dier. En uiteindelijk ook bij jezelf, want afscheid nemen doe je maar 1 keer. Wees er voor elkaar, door dik en dun. Wees sterk.

 

  • Wil je thuis afscheid nemen van je dier, dan kan je de dierenarts bij je thuis laten komen. Als je dier de overgang heeft gemaakt, kan de dierenarts zijn lichaam meenemen, maar je kan er ook voor kiezen om je dier nog even thuis te laten. 

 

  • Heb je meerdere dieren, geef ze dan de kans om afscheid te nemen. Elk dier doet dat op zijn eigen manier. Scheid ze dus niet plotseling van elkaar, dat kan voor verwarring en verdriet zorgen. Maakt je dier bij de dierenarts de overgang, dan kan je je dier nog even mee naar huis nemen zodat de andere dieren afscheid van hem kunnen nemen.

 

  • Praat tegen je andere dieren, leg alles uit, betrek ze overal bij en geef ze genoeg aandacht. Ook dieren rouwen, neem dat serieus. De edelsteen rozenkwart kan een dier met verdriet ondersteunen als ze een vriendje moeten missen. Je kan hem ook een kleedje of speelgoed geven waar de geur van je dier aanzit. Laat een dier die zichtbaar rouwt niet of zo min mogelijk alleen.

 

  • Bedenk wat je na het afscheid wilt doen. Laat je je dier nog even thuis, voor jezelf of de andere dieren, dan kan dat. Doe het helemaal op je eigen manier, luister naar je hart. Het kan zijn dat je je dier zelf wilt begraven of brengt je dier na de overgang zelf naar een crematorium. 

 

  • Bij een crematorium kan je beslissen of je je dier de volgende dag nog even wil bezoeken, om in alle rust definitief afscheid te nemen. Je kan een brief schrijven aan je dier en deze aan hem voorlezen. Dit kan je helpen bij het verwerken van je verdriet. Ook voor kinderen kan het fijn zijn om nog even op hun eigen manier afscheid te nemen van hun geliefde dier, bijvoorbeeld door bloemen of een tekening bij je dier neer te leggen.

 

  • Tevens kan je beslissen over de crematie; individueel of gezamenlijk. Bij een individuele crematie krijg je een urn mee voor thuis.

 

  • Als je er behoefte aan hebt, kan je thuis een altaartje maken met een foto van je dier, een kaarsje en bloemen. Fijn voor jezelf en voor je overleden dier. Praten tegen je dier kan je helpen tijdens je verdriet. Hij voelt je en hij hoort je. 

 

Als je je allerbeste vriendje of vriendinnetje los moet laten, doet dat veel pijn. De liefde voor je dier zit diep en jullie band is heel sterk. Ik weet als geen ander hoe intens dat verdriet is. Het afscheid van je dier, daar beslis je helemaal zelf over. Doe het zoals jij dat wilt, voel goed wat je zelf wilt. Sluit jullie mooie leven samen, mooi af. Geen rouwproces is hetzelfde, neem de tijd daarvoor. Maar verlies jezelf niet, dat wil je dier niet. Je dier begrijpt je verdriet, maar wil je vooral gelukkig zien. Vergeet de mooie herinneringen niet. Als je eraan toe bent, kan je oude foto's bekijken van jullie leven samen, en mooie herinneringen opdoen. Wees dankbaar.

 

Een van mijn overleden katten liet een paar maanden na haar overgang weten: 'Blijf je in je verdriet hangen of ga je verder met je leven?' Dat was een eye-opener voor mij. Ook na de overgang is je dier er nog steeds voor je, zijn ziel zal altijd bij je blijven.

 

Verbinding maken met je dier

 

Ga op een rustige plek zitten waar niemand je kan storen

Haal een paar keer diep adem en blaas je onrust uit

Probeer je te ontspannen en gedachtes los te laten

Neem een foto van je overleden dier en kijk naar je dier

Voel de liefde in je hart

Leg een hand op de foto en je andere hand op je hart

Houd je ogen gesloten

Laat de energie tussen jullie stromen 

Je dier voelt dit

Jullie liefde en verbinding is voor altijd

 

Liefs Angela